Eğitim
Türk Ceza Kanununda düzenlenmiş bazı suç tipleri özellikle bazı durumlarda oldukça karıştırılır. Suçların doğru şekilde tasvir edilmesi ve bu konudaki Yargıtay kararlarında yer alan ayrım kriterlerinin bilinmesi gerek müşteki gerek savunma tarafında yer alan vekil ve müdafiler için oldukça yararlı olacaktır. Bu içeriğin her bir bölümünde karıştırılan farklı suçların ayrımını Yargıtay kararları ve örnekler ile öğreneceksin.
Devamını GösterBir kişi diğer bir kişiyi yaralama kastıyla hareket etmiş olabilir ancak mağdur hayatını kaybedebilir ya da fail öldürme kastıyla hareket etmesine rağmen mağdur yalnızca yaralanabilir. Bu durumda da yaralama kastı mı vardı yoksa öldürmeye bir teşebbüs olarak mı kabul edilmeli sorularıyla karşılaşılır. Serinin bu bölümünde kasten öldürme, öldürmeye teşebbüs ve kasten yaralama suçlarının birbirilerinden nasıl ayırt edileceği Yargıtay’ın belirlediği kriter ile güncel olaylardan örnekler ile de anlatılıyor.
Hırsızlık, güveni kötüye kullanma ve dolandırıcılık suçları uygulamada sıklıkla karşılaşılan suç tipleridir. Her üçünde de başkasına ait mal veya değer fail tarafından alınmaktadır; ancak bu üç suç tipi her ne kadar birbirine benzese de aralarında büyük farklılıklar vardır. Serinin bu bölümünde üç suç tipinin hangi unsurlar ile birbirinden ayrıldığı yüksek yargı kararları ve örnekler ile inceleniyor.
Rüşvet, irtikap ve görevi kötüye kullanma suçları uygulamada sıklıkla karşılaşılan suç tipleridir. Her üçünde de aslında kamu görevlisinin görevini kötüye kullanması söz konusudur; ancak bu üç suç tipini birbirinden ayıran temel farklılıklar vardır. Özellikle suçun failleri ile mağdurları arasındaki ilişki, bu suç tiplerinin birbirinden ayrılmasını sağlayan temel kriterdir. Serinin bu bölümünde üç suç tipinin hangi unsurlar ile birbirinden ayrıldığı yüksek yargı kararları ve örnekler ile inceleniyor.
Resmi veya özel belgede sahtecilik suçları ile uygulamada sıkça karşılaşılır; ancak unsurlarının tam olarak anlaşılamaması suçların ayırt edilmesini oldukça zorlaştırır. Belge kavramına birçok alanda farklı anlamlar yüklenir ancak bizim ilgili sahtecilik suçları bakımından bilmemiz gereken şey Ceza Hukuku kapsamında belgenin nasıl tanımlandığıdır. Bu unsurların neler olduğu çoğu zaman Yargıtay kararlarında açıklanmıştır. Bir suçun resmi veya özel belgede sahtecilik suçunu oluşturup oluşturmadığının belirlenmesindeki en önemli husus ise, resmi belge ve özel belge kavramlarının farklarını bilmekten geçer.
Belgede sahtecilik suçlarını oluşturan üç temel eylem var. Bu eylemlerin ne olduğu ve ne şekilde gerçekleştirildiği örnekler ve Yargıtay görüşleri ile öğrenmek elinizdeki mevcut uyuşmazlıkların çözümü noktasında size oldukça faydalı olacak. Tüm bunların yanında Yargıtay kararlarına da sıkça olan bir konu vardır ki o da zarar verme bilinç ve iradesidir.