Genel Esaslarıyla Çekişmeli Boşanma Davaları

Eğitim

Genel Esaslarıyla Çekişmeli Boşanma Davaları

Hazırlayan: Ezgi Kozanlı

Süre: Toplam 43 Dakika

Bölüm Sayısı: 7

Genel Bakış

Bir avukatın uygulamada en çok karşılaşacağı dava türlerinden biri: Çekişmeli Boşanma Davaları. Bu sürecin oldukça fazla insan ilişkileri odaklı olması teorik bilginin yanında uygulama bilgisine hâkim olmayı da zorunlu hale getiriyor. Bu eğitimde müvekkil ile ilk görüşmeden başlayarak bu davanın temel yapıtaşlarını oluşturan tüm hususlar akıcı bir şekilde aktarılıyor. Eğitimin sonunda ise örnek bir dava dilekçesi incelenerek eğitimde anlatılanlar akıllarda kalıcı hale getiriliyor.

Devamını Göster

Bölümler

1. Müvekkil ile İlk Görüşme ve Talep Edilecek Bilgiler

06:35

Bir kişi boşanma talebiyle ofisinize geldiğinde aslında sürecin en önemli kısmını yönetmeye başlarsınız. Bir avukat olarak kuracağınız iletişim şekli müvekkilinizin olayları daha doğru ve gerçekçi anlatmasını sağlar kendisini güvende hissettirir. Bu aşamada kendisine yönelteceğiniz sorular dava dilekçenizin ana hatlarını oluşturmanızda en önemli katkıyı sağlar.

2. Özel Boşanma Sebepleri-1

07:14

Müvekkilinizin ilk görüşmede anlattıkları sonucu tespiti gereken en önemli şey boşanma sebebinin ne olduğunu kanunda yazılanlar kapsamında belirlemek. Zina ile Hayata Kast, Pek Kötü ve Onur Kırıcı Davranış en önemli iki özel boşanma sebeplerindedir. Bu eylemler ile nelerin kastedildiğini tam olarak bilmeden bu sebeplere dayanmak dava sonucu olumsuz anlamda etkiler. Dikkat edilmesi diğer konu ise bu iki boşanma sebebine dayanmak için gerekli süre şartlarının mevcudiyetini araştırmaktır.

3. Özel Boşanma Sebepleri-2

04:11

Eğitimin bu bölümünde diğer özel boşanma sebeplerinin incelenmesine devam ediliyor. Özellikle terk sebebine dayanılarak boşanma davası açılabilmesi için bazı şartların varlığı gerekir. Uygulamada çok sık rastlanmasa da akıl hastalığı sebebine dayanılarak açılan boşanma davalarında, gerekli şartların aynı anda var olup olmadığı analiz edilmemesi olumsuz sonuçlara yol açar.

4. Genel Boşanma Sebebi

05:35

Uygulamada karşılaşılan boşanma davalarında en sık karşılaşılan boşanma sebebi evlilik birliğinin temelden sarsılmasıdır. Bu davalarda ilgili sebebe dayanılabilmesi için gerekli hukuki şartların bilinmesi tek başına yeterli olmaz. Bu davalar ile ilgilenmek isteyen her avukatın, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına dayanarak boşanma davası açmadan önce süreç bilgisine yönelik önemli noktaları bilmesi gerekir.

5. Velayet

06:35

Çekişmeli boşanma davalarında fazlasıyla tartışma konusu olan ve hassasiyet gerektiren bir konu: Velayet. Peki, velayetin anne veya babadan kimde bırakılacağına ilişkin karar verilirken hangi kriterler göz önüne alınır? Yargıtay’ın bu konuya ilişkin kökleşmiş içtihatlarının ne yönde olduğunu bilmek ve Sosyal İnceleme Raporunun öneminin farkında olmak gerekir. Bu raporun hazırlanması sürecini ve velayet hakkında bilinmesi gereken genel ve özel durumları bu bölümü izleyerek öğrenebilirsin.

6. Nafaka ve Tazminat

07:50

Hem nafaka hem tazminat, çekişmeli boşanma davasının en önemli talep kalemlerinden biridir. Bu konuların çok daha detaylı bir şekilde inceleneceği eğitimlerden önce konu hakkında genel bilgi sahibi olunması sonraki süreci daha kolay getirecektir. Nafakanın miktarının belirlenmesi ve maddi tazminatın belirlenmesin kriterlerin neler olduğu hakkında bu bölümü izleyerek bilgi sahibi olabilirsin.

7. Dava Dilekçesi İncelemesi

04:19

Çekişmeli boşanma davalarına ilişkin genel ve uygulamaya yönelik bilgilerin öğrenilmesinden sonra örnek bir dava dilekçesinin incelenmesine eşlik etmeniz öğrenilenleri daha kalıcı hale getirir. Bu dava sürecine ilişkin dava dilekçesinin nasıl olması gerektiğine ve dikkat edilmesi gerekenler örnek bir dilekçe üzerinden anlatıldı.

Benzer İçerikler