Eğitim
Uygulamada her zaman yaşayan canlı bir konu: Ortaklığın Giderilmesi Davaları. Basit gibi görünür ancak dava öncesi ve dava sürecinde bilinmesi gereken teknik ve hukuki detaylara sahiptir. Dava öncesi bilinmesi gereken kavramlar ile taraf teşkilinin sağlanması, bekletici meseleler, dava takip hakkı, yargılama usulü, muhdesatın aidiyeti davası, kura yöntemi ve satış süreci gibi çok fazla aşamaya hakim olmanız gereken bu davanın tüm detayları bu eğitimde sizi bekliyor.
Devamını GösterDava öncesi müvekkiliniz ile olan toplantınızda kendisine yöneltmeniz gereken bazı sorular vardır. Özellikle uygulamada karşımıza en çok iki farlı hukuki tasarruf çıkar ve bu durum dava açılsa bile davanın reddedilmesine sebep olur. Bu hukuki ilişkilerin neler olduğunu ve ayrıntılarını öğrenmeniz gerekiyor.
Paylaştırma Sözleşmesi ve Kat Mülkiyeti Kanunu. Evet, bu iki durum ortaklığın giderilmesi davasına açmanıza engel olur. Bu iki durumun ne anlamada geldiği, uygulamada karşımıza ne şekilde çıktığı ve hangi sebeplerle ortaklığın giderilmesi davası açmamızı engellediğini somut örnekler ile öğrenmek için şimdi izlemeye başlayın.
Ortaklığın giderilmesi davasının sonuçlanması için beklenmesi gereken çok fazla durum ortaya çıkabilir ve genellikle bu meseleler ayrı bir dava ile çözümlenmesi gereken durumlar olur. Dava sürecinin ilerlememesi halinde müvekkiliniz ile olası iletişim gerginliklerini önlemek için henüz dava açmadan önce bekletici mesele yapılabilecek haller hakkında bilgi vermelisiniz.
Bu davanın çift taraflı bir dava olması davacı ya da davalı avukatı olduğunuz her durumda sürecin diğer davalardan daha farklı bir yapıya olacağını size gösterir. Davanın hukuki niteliği birçok süreçte kendisini gösterir. Bu davaların her aşamasında mutlaka dikkat edilen durum ise taraf teşkilinin sağlanıp sağlanmadığıdır. Peki bu nasıl sağlanır? Herkes bu davayı açabilir mi? Tüm detaylarıyla bu sorular ve daha fazlası cevaplandı.
Davanın her aşamasında gözetilen görev hususu ve davanın doğru yerde açılmış olması oldukça dikkat etmemiz gereken konular. Özellikle dava sırasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar hakkında görevli mahkemenin nasıl tespit edilesi sorusunun cevaplanması gerekir. Ortaklığın giderilmesi davasında yetkili mahkemenin hangi olacağı konusunda ise dava konusu şeyin niteliği ve çeşitli ihtimaller yol gösterici olur.
Aynen taksim talebinde bulunsanız bile eğer belirli şartlar sağlanıyorsa aynen taksimin özel biri türü olarak karşımıza çıkar. Ancak bu konu, belirli kavramların bilinmemesi sebebiyle oldukça karıştırılır. Hangi durumda kat mülkiyeti yoluyla ortaklığın giderilmesinin mümkün olabileceği örnek olaylarla ile anlatıldı.
Satış sürecinden sonra paraların ortaklara veya pay sahiplerine paylaştırılması esnasında öncelikle bir hususa dikkat edilir. Haciz ve sınırlı ayni hak sahibi alacaklıları tespit edilmesi ve sıra cetveli düzenlenmesi süreci bizi bekler. Bu sürecin akışını değiştirecek bir durum daha var. Taraflardan herhangi birinin muhdesat iddiasında bulunması. Her iki durumda da satış sonrası paraların nasıl paylaştırıldığını öğrenmek bu dava dosyalarınız öncesi size oldukça fayda olur.
Ortaklığın giderilmesi davasına konu olan şeyin taşınır veya taşınmaz olması dava sonrası hükmedilecek karar ve ilam harcının farklı şekilde hesaplanmasına neden olur. Bu davanın çift taraflı bir dava olma özelliğinde dolayı yargılama giderleri ve vekalet ücretlerinin ödenmesi, diğer dava türlerinden daha farklı bir düzenlemeye tabidir.