
Eğitim

12 Dakika
4 Bölüm
Ekim 2023
Bilirkişi sürecinde talepte bulunma, rapor inceleme ve itiraz dilekçesi hazırlama. Doğru itiraz yöntemleri.

1. Bilirkişi Raporu
Bilirkişi raporuna itiraz sürecinden önce ilk bilmemiz gereken husus bilirkişi raporunun hukuki niteliğidir. Hangi durumlarda bilirkişi raporu istenebileceğini bilmek kadar önemli olan bir nokta daha var: Dosya henüz bilirkişiye gönderilmeden dikkat etmemiz gereken hususların neler olduğu.
Devamını Oku
2. Bilirkişi Raporunda Yer Alması Gereken Zorunlu Unsurlar
Uygulamada genellikle bilirkişi raporuna üç farklı sebepten bir veya birden fazlası gerekçe gösterilerek itiraz edilir. Ancak HMK ve ilgili Yönetmelikte bahsedilen; bir bilirkişi raporunda mutlaka bulunması gereken hususlar genellikle gözden kaçırılır.
Devamını Oku
3. Bilirkişi Raporuna İtiraz
Bilirkişi raporunun şekli olarak zorunlu unsurlara sahip olması bilirkişi raporuna itiraz nedenlerinin ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. En önemli üç itiraz sebebini bilmek ve raporda bunlardan biri varsa süresinde itiraz etmek oldukça önemli.
Devamını Oku
4. Sonraki Süreç
Rapora itirazımız sonrası çeşitli sonuçlar doğar. Bu sonuçların neler olduğuna önceden hâkim olmamız, bilirkişi raporuna itiraz dilekçemizde daha doğru bir talepte bulunmamızı sağlar.
Devamını OkuBilirkişi Raporuna İtiraz
Dosyamızın bilirkişiye gönderilmesi aşamasında talepte bulunabileceğimiz hususlarla birlikte süreç başlar. Dosyaya gelen bilirkişi raporunu şekli ve Kanunda sayılan diğer haller bakımından incelemekle devam ederiz. Bu hususlardan bir veya birkaçının eksik olması halinde mutlaka süresinde itirazda bulunmalıyız. Bilirkişi raporuna hangi noktalar için itiraz edebileceğimizi bilmek, rapora itiraz dilekçemizde daha doğru bir talepte bulunmamızı sağlar.