
Eğitim
TCK'nın Yer Bakımından Uygulanması
15 Dakika
3 Bölüm
Nisan 2022
Türk Ceza Kanununun yer bakımından uygulanması kuralları, istisnalar ve yargılama yerinin belirlenmesindeki kriterler.

1. Suçun Nerede İşlendiğinin Tespiti ve Çeşitli Olasılıklar
Öncelikle suçun nerede işlendiğinin tespiti gerekir. Türk Ceza Kanununda hareket ve neticeyi birlikte ele alan karma teori benimsenmiştir. Soyut tehlike suçu, zincirleme suç vs. gibi çeşitli suç kategorilerinde olası bazı sorunlar bulunur. Örneğin kesintisiz suçlarda suçun bir dönem Türkiye’de işlenmesi yeterlidir.
Devamını Oku
2. Yer Bakımından Uygulamada Esas Alınan Kanuni İlkeler
Konunun iyi anlaşılabilmesi için TCK’nın yer bakımından uygulanmasına hakim olan ilkelerin bilinmesi gerekir. Bu ilkeleri ülkesellik ilkesi, koruma ilkesi, evrensellik ilkesi, kişisellik ilkesi ve ikame yargı yetkisi ilkesi olarak sayabiliriz.
Devamını Oku
3. İkame Yargı Yetkisi İlkesi ve Konuya İlişkin Önemli Hükümler
Bir önceki bölümde ilkeler hakkında gerekli ve yeterli bilgilere ulaştın; ancak istisna olan ikame yargı ilkesini ve diğer önemli hükümleri bu bölümde öğrenebilirsin. Örneğin; seçimlik cezalı suçlarda TCK m.11 ve m.12’nin uygulanmaması bu önemli hükümlere bir örnektir.
Devamını OkuTCK'nın Yer Bakımından Uygulanması
Türk Ceza Kanununun yer bakımından uygulanması, pratikte en çok karşılaşılan ve teorik olarak oldukça karıştırılan bir konudur. İşlenen bir suça ilişkin yargılamanın nerede yapılacağına yönelik tespitte ayrıntılı ve istisnası olan kurallara dikkatle göz atmak gerekir.