
Eğitim
Hukuk Davalarında Duruşma Aşamaları
50 Dakika
7 Bölüm
Mart 2023
Hukuk mahkemelerinde ön inceleme, tahkikat, deliller ve hüküm aşamalarının uygulamalı süreç yönetimi.

1. Duruşmaya Hazırlık
Davacı ya da davalı taraf vekili olduğumuzu düşünelim. Bunu ilk olarak tebliğ edilen tensip zaptıyla anlarız ve dilekçeler aşaması tam anlamıyla başlar. Bu aşamada çok fazla hususa dikkat etmemiz gerekir. Tebligat süreci hukuka uygun işlemiş mi? Delillerimiz hukuka uygun celbi için ne gibi işlemleri kontrol etmemiz gerekir? Bu sorular bu bölümde cevabını bulacaklarınızdan sadece birkaç tanesi.
Devamını Oku
2. Ön İnceleme Duruşması
Tahkikat aşamasından önce usûlen dikkat etmemiz gereken birçok noktanın olduğu aşama. Yargılama sırasında bu aşama çok kısa ve genellikle tahkikat aşamasıyla tek bir duruşmada birleştirilen bir aşama olsa da ilk itirazların ve dava şartının değerlendirilmesi gibi birçok konuda oldukça büyük rol oynar. Tahkikat aşamasındaki birçok ilerlemenin kaderini, ön inceleme aşamasının detaylarına hâkim olmak tayin eder desek çok da yanılmayız.
Devamını Oku
3. Tahkikat Duruşmaları
Davanın en çetin ilerleyen kısmı diyebiliriz. İddia, savunma ve delillerin değerlendirildiği; hükmün temellerinin atıldığı aşama olarak tanımlamak gayet yerinde olur. İşleyişin nasıl olduğunu bu bölümde öğrenip en önemli delillere ilişkin ayrıntılı bilgileri edinebilirsin.
Devamını Oku
4. Tanık Anlatımları
En önemli takdiri delillerden biri olmasına rağmen davanın seyrini kontrolümüz dışında değiştirebilecek bir delil: Tanıklar. Beyanlarında heyecan ile şahit olduklarından çok daha farklısını dile getirebilirler. Bu kısım uygulama aşamasından bir örnek? Peki ya usul kuralları gereği tanık dinletmek için hangi adımları takip etmemiz gerektiğini biliyor muyuz? Tanık deliline ilişkin tamamen uygulamadan işleyiş kuralları ve öneriler bu bölümde.
Devamını Oku
5. Bilirkişi İncelemesi
Bu bölümde belki de hiçbir kitapta bulamayacağınız önemli detayları bir araya getirdik. Birkaç soru ile neler öğrenecekleriniz konusunda biraz heyecanlanmanızı isteriz. Mesela; dosyaya sunduğunuz uzman görüşü ile bilirkişi raporu arasında çelişkiler mevcut. Böyle bir durumda Yargıtay’ın görüşü nedir?
Devamını Oku
6. İkrar
Yazılı yargılama usûlünde mahkeme içi sözlü ikrara çok sık rastlamasak da hakim duruşma esnasında taraflara soru sorabilir. İşte böyle bir durumda herhangi bir taraf fark etmeden ikrarda bulunabilir. Bu yüzden dosyaya ve olaylara hakim olmak oldukça önemli. Taraf vekilleri olarak hangi durumda nasıl hareket etmemiz gerektiğini güncel Yargıtay kararları ile bu bölümde derledik.
Devamını Oku
7. Yemin Delili ve Karar Duruşması
Senetle ve yazılı delille ispatı gereken konularda başvurulan bir delil. Her birimiz dilekçelerimizin deliller kısmında belirtiriz ancak usulen uygulamada nasıl bir işleyiş olduğuna çok hâkim olmayabiliriz. İşleyişi öğreniyor ve karar duruşmasının önemli detayları ile bu eğitimi sonlandırıyoruz.
Devamını OkuHukuk Davalarında Duruşma Aşamaları
Teori ve uygulamanın farkının en çok hissedildiği alanlardan biri hukuk mahkemelerindeki yargılama süreci desek yanlış olmaz. Ön inceleme, tahkikat, deliller ve hüküm aşaması olmak üzere temel aşamaları uygulamalı ve en önemli noktalarıyla bu içerikte derledik.